Մաթեմատիկա Դաս 10

Դաս 10
1.Կաթից ստացվում է 25% սեր, իսկ սերից ստացվում է 20% յուղ: Որքա՞ն յուղ կստացվի 210կգ կաթից:

210:100*25=75
75*20:100=15կգ

2.Գտե՛ք տառային արտահայտության արժեքը, եթե a = 7, b = 5.

10 ⋅ (a + b) ։ 3=40

(a – b) ⋅ 4 + a ⋅ b=43

(a +b) ⋅ 4 + 2*a ⋅ b=118

(a  ⋅ 4 + a ⋅ b)*5=315

3.Մեքենայի բաքի տարողությունը 80 լ է: Քանի՞ լիտր բենզին կա բաքում, եթե լցրել են նրա 45 %-ը:
80*45:100=36

4. Ապրանքի գինը նախ իջեցվել է 15 %-ով, ապա՝ ևս 10 %-ով։Որքա՞ն է դարձել ապրանքի գինը, եթե սկզբնական գինը եղել է 5000 դրամ։
5000:100*15=750դր․
5000-750=4250դր․
4250*10:100=425դր․
4250-425=3725դր․
Պատ․3725դր․

5.Հաշվե՛լ
(15.3/5+4.3/15-2.2/10)*75/80=5.1/2
15.3/5+4.3/15=19.4/5
19.4/5-2.2/10=17.6/10
17.6/10*75/80=5.1/2
400-ի 25%-ը=100
1200-ի 36%-ը=432
600-ի 45%-ը=270
1800-ի 60%-ը=1080

6. 600-ը մեծացրու 20%-ով
    720

2000-ը մեծացրու 45%-ով
   2900

2400-ը մեծացրու 20%-ով
    2880

3000-ը մեծացրու 35%-ով
4050

1500-ը փոքրացրու 30%-ով
1050

6800-ը փոքրացրու 15%-ով
 6650
7. Ապրանքի գինը նախ իջեցվել է 30%-ով, ապա՝ ևս 20 %-ով։Որքա՞ն է դարձել ապրանքի գինը, եթե սկզբնական գինը եղել է 5000 դրամ։
5000:100*30=1500դր․
5000-1500=3500դր․
3500:100*10=350դր․
3500-350=3150դր․
                                                 Պատ․3150դր․

Դաս 9

Թեմա՝ տոկոս

1.Զամբյուղում կա 300 խնձոր։ Գտե՛ք խնձորների քանակի 20 %-ը։
Պատ․60 խնձոր

2.Մի գյուղացին իր այգուց հավաքել է 1500 կգ խաղող, իսկ մյուսը՝30 %-ով պակաս։ Ընդամենը քանի՞ կիլոգրամ խաղող են հավաքելերկու գյուղացիները։
Պատ․ 450կգ

3.Զբոսաշրջիկն անցել է ճանապարհի ­ 2/ 5 ը։ Ճանապարհի քանի՞ տո­կոսն է նա անցել։
Պատ․ 40%

4.Մի տակառում կա 500 լ խաղողի հյութ, իսկ մյուսում՝ 10 %-ով ավելի։ Քանի՞ լիտր խաղողի հյութ կա երկրորդ տակառում։
Պատ․50լ

5.Ո՞րն է ավելի շատ՝ 900-ի 15 %-ը, թե՞ 800-ի 20 %-ը։
Պատ․800-ի 20 %-ը։
6.Ո՞րն է ավելի քիչ՝ 150-ի 80 %-ը, թե՞ 100-ի 120 %-ը։
Պատ․ հավասար են։
7.Երեք գումարելիների գումարը հավասար է 20127­ի:Գումարելիներից մեկը ամենամեծ
քառանիշ թիվն է, մեկը` ամենափոքր վեցա­նիշ թվի և ամենամեծ հնգանիշ թվի
տարբերությունը: Գտե՛ք երրորդ գումարելին:
Պատ․10.127
8.Գրադարակում կա 60 գիրք։ Այդ գրքերի 3/15- ­ը ամուր կազմով է։

Ամուր կազմով քանի՞ գիրք կա գրադարակում։
Պատ․12գ

9.80 թիվը բաժանե՛ք երկու մասի 3 ։ 5 հարաբերությամբ։
80:8=10
3*10=30
5*10=50
Պատ․ 30 և 50

10.Գնացքի մի վագոնում 36 ուղևոր կա, իսկ մյուսում՝ դրա 4/9 ­ը։Ընդամենը քանի՞ ուղևոր կա այդ երկու վագոններում։
Պատ․ 52ուղ․

11.Պահեստում 2000 կգ մթերք կար։ Առաջին օրը պահեստից տարան ամբողջ մթերքի 40 %­ը, երկրորդ օրը՝ մնացածի 30 %­ը։ Քանի՞կիլոգրամ մթերք մնաց պահեստում։
Պատ․ 240կգ․

Advertisements

Թողնել պատասխան

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Փոխել )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Փոխել )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Փոխել )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Փոխել )

Connecting to %s